20 år med vejledning – en succeshistorie
02.08.2024
Grænsependlervejledningens start og fokuspunkter
Grænsependlervejledningen i Region Sønderjylland-Schleswig blev til som reaktion på den voksende mobilitet og et øget samarbejde mellem Danmark og Tyskland. Den geografiske nærhed og de økonomiske forbindelser mellem de to lande førte til en stigning i antallet af grænseoverskridende pendlere. På den baggrund så man et behov for at etablere en specialiseret rådgivning for disse grænsependlere for at hjælpe dem med den lange række af udfordringer, som pendling mellem to forskellige lovgivningssystemer og kulturer medfører.
Initiativet til at oprette grænsependlervejledningen fik opbakning fra regionale og kommunale myndigheder på begge sider af grænsen og blev i første omgang startet som et fælles projekt, der blev medfinansieret ved hjælp af EU-støttemidler under Interreg-programmet.
Den 2. august 2004 – dagen for projektets start – ventede mange rådsøgende allerede uden for døren.
Grænsependlervejledningen i Region Sønderjylland-Schleswig tilbyder omfattende og skræddersyet vejledning til personer, der bor på den ene side af grænsen og arbejder i nabolandet.
Vejlederne tilbyder individuel hjælp i forbindelse med spørgsmål om skattesystemer, social sikring, arbejdsret og andre relevante emner. Vejledningen ydes telefonisk, pr. videoopkald, i personlige samtaler eller pr. mail. Vejledningsinstansen arbejder tæt sammen med nationale og regionale myndigheder, faglige organisationer og arbejdsgiverorganisationer for at sikre, at pendlerne altid får aktuelle og korrekte informationer.
Der afholdes regelmæssigt orienteringsmøder for at informere pendlere om aktuelle ændringer af lovgivningen og praktiske aspekter forbundet med det at arbejde grænseoverskridende. Der udarbejdes diverse informationsbrochurer og -materialer, som informerer pendlere om de vigtigste retlige og praktiske aspekter forbundet med pendling. På hjemmesiden www.pendlerinfo.org kan man finde aktuel information, ofte stillede spørgsmål og kontaktmuligheder, så vejledningen også gøres tilgængelig digitalt.
Grænsependlervejledningens succeser
Grænsependlervejledning i Region Sønderjylland-Schleswig har siden oprettelsen opnået flere bemærkelsesværdige succeser:
Individuel og præcis vejledning har været med til at øge retssikkerheden for grænsependlere betydeligt. Mange pendlere er nu bedre oplyst og kan træffe velfunderede beslutninger.
Vejledningen har bidraget til at højne grænsependlernes livskvalitet ved at hjælpe dem med at overvinde komplekse bureaukratiske hindringer og derved nedbringe stress og usikkerhed.
Grænsependlervejledningens aktiviteter har styrket den økonomiske integration i Region Sønderjylland-Schleswig. Virksomheder profiterer af en velinformeret arbejdsstyrke, der hviler på et retligt grundlag.
Vejledningen har skabt et stærkt netværk af aktører på begge sider af grænsen, som muliggør løbende udveksling af information og best practices.
Vejledningens resultater i Region Sønderjylland-Schleswig kan også måles rent statistisk på forskellige niveauer: Siden etableringen har grænsependlervejledningen gennemført 68.892 vejledningsforløb. Den konstante efterspørgsel efter vejledning viser det store behov, og hvor relevante ydelserne er. Antallet og kvaliteten af de udviklede informationsmaterialer er en anden indikator for succesen. Materialet videreformidles til en bred kreds og er meget efterspurgt blandt pendlerne. Workshops og orienteringsmøder slår godt an, og muligheden for at stille spørgsmål ude lokalt indgår som en integreret del af alle programmer.
Fremtidsudsigter
Dynamik og nyskabelser har været og er tro følgesvende i arbejdet. Vejlederne bliver løbende konfronteret med ny lovgivning, ændringer med hensyn til de emner, der efterspørges, samt sæsonbestemte temafokuseringer. I de senere år er mange udvandrere, der er flyttet til nabolandet, således blevet hjulpet.
Løsning af strukturelle udfordringer, nedbrydning af mobilitetsbarrierer samt analyse af komplekse sagsforhold vil i højere grad være i højsædet fremadrettet, da arbejdstagerne bliver mere mobile, arbejdsvilkårene mere komplekse, og kravene til mobilitet vil vokse yderligere.
Sammenfattende kan man sige, at grænsependlervejledningen i Region Sønderjylland-Schleswig spiller en vigtig rolle med henblik på at forbedre arbejds- og leveforholdene for grænsependlere og fremme det grænseoverskridende samarbejde i regionen.
Region Sønderjylland-Schleswig
Information vedrørende det grænseoverskridende samarbejde på www.region.dk