OK

Websitet anvender udelukkende nødvendige funktionelle cookies.
Læs mere om websitets cookies her under databeskyttelse

Ombytning af Kørekortet i Tyskland – vær opmærksom ved kørsel i udlandet!


09.08.2023


Som led i den aktuelt igangværende ombytning af det tyske kørekort til et EU-kørekort med udløbsdato, har Regionskontor & Infocenter modtaget en række henvendelser fra borgere, der af deres lokale udstedende myndighed (Führerscheinstelle) er blevet bedt om at aflevere deres hidtil gyldige kørekort allerede ved indsendelse af ansøgningen, hvilket ville medføre, at disse borgere i første omgang ikke har et gyldigt kørekort foreliggende, som de kunne fremvise ved en kontrol.  Sagsbehandlingen på de enkelte udstedende myndighed (Führerscheinstellen) er dog forskellig.

De udstedende myndigheder (Führerscheinstellen), hvor kørekortet allerede bliver gjort ugyldigt, inden det nye kørekort er modtaget, udsender et brev der viser, at man aktuelt befinder sig i bytteprocessen, som man kan fremvise sammen med det ugyldiggjorte kørekort, hvis det er nødvendigt indtil det nye kørekort tilsendes af Bundesdruckerei.

Denne procedure er dog særligt problematisk for borgere, der ønsker at eller skal køre til udlandet i tiden, indtil de får deres nye kørekort, såsom grænsependlere, der arbejder i andre EU-lande, turister eller lignende. I tilfælde af en kontrol fra de udenlandske myndigheder kan der ikke fremvises et gyldigt kørekort, og om brevet fra den pågældende Führerscheinstelle i Tyskland vil blive anerkendt i udlandet, er tvivlsomt.

Regionskontor & Infocenter gør derfor opmærksom på, at især borgere der jævnligt kører i udlandet, bør kontakte deres ansvarlige Führerscheinstelle, inden de bytter kørekort, for at finde ud af, hvordan den præcise procedure for indgivelse af ansøgning ser ud og eventuelt søge dialog, hvis kørekortet skal afleveres eller ugyldiggøres, inden modtagelsen af det nye kørekort, for at omgå dette og undgå problemer ved rejser til udlandet. Nogle udstedende myndigheder (Führerscheinstelle) sætter en udløbsdato på det gamle kørekort med kort gyldighed indtil det nye kørekort modtages. På den måde har man fortsat et gyldigt kørekort, mens man venter på det nye kørekort og den ansvarlige Führerscheinstelle sørger for, at kørekortet automatisk bliver ugyldigt efter udløbsdatoen. Denne procedure kræver dog normalt, at du ikke kan bruge postansøgningsproceduren, som nogle udstedende myndigheder (Führerscheinstellen) tilbyder, men skal møde op personligt, så det gamle kørekort kan få en udløbsdato. Så send ikke blot din ansøgning, inklusive dit gyldige kørekort, før du har konsulteret den udstedende myndighed (Führerscheinstelle), der er ansvarligt for dig.

Region Sønderjylland-Schleswig

Information vedrørende det grænseoverskridende samarbejde på www.region.dk

Region Sønderjylland - Schleswig | Lyren 1 | 6330 Padborg | Danmark | Tel. +45 74 67 05 01 | infocenter@region.dk | sikkerpost.region@region.dk
Telefontider/Tidsbestilling: Mandag-torsdag fra kl. 8.00-16.30 og fredag fra kl. 8.00-15.00